Alastekin tarina

Alastekin perustaja

Alastekin tarina alkaa 1980-luvun alkupuolelta, jolloin Sampo Aukia toimi huonekalukauppiaana Turussa. Eräs suuren suosion saanut, koivusta taivutettu nojatuoli sai Sampon miettimään josko samalla tekniikalla ja idealla voisi valmistaa pikkutuolejakin. Perustettiin yhtiö toisen huonekalualalla toimineen yrittäjän kanssa, ja aluksi haettiin työn- ja tuotannonjohtajaa käynnistämään toimintaa. Tähän työhön valittiin Arto Paajanen, joka oli tehnyt koivusta taivutettuja huonekaluja Korhosen tehtaalla Kaarinan Littoisissa. Hänellä oli sekä teknistä tietämystä että työnjohdollista kokemusta alalta. Arton tietoihin ja osaamiseen perustuivat myös konehankinnat. Työtilaksi löytyi vanha perunavarasto Alastarolta. Palkattiin ammattisuunnittelija, mutta edustava mallisto oli liian monimutkainen ja kallis tuotantoon. Käynnistettiin oma suunnitteluprojekti.

Uuden yrityksen ensimmäistä tuotetta kehiteltiin käsityönä iltaisin. Työ tehtiin koneiden puuttuessa puupuristimilla, “vinkoilla”, tavoitteena suunnitella yksinkertainen ja helposti valmistettava perustuoli. Kahden miehen tuotekehittelytiimi lisäsi viilukerroksia, taivutti vähän lisää ja kokeili erilaisia taivutuskulmia, polki jalalla kestävyyskokeita, testasi kotosalla ja näin syntyi Airisto 10 - kotoisammin “kymppituoli” vuonna 1981.

Tuolin pitkän iän aikana sitä on myyty satoja tuhansia kappaleita, mallin pysyessä alkuperäisenä. Tuolista on versioitu uusia suosikkeja, kuten alun perin jämäpaloista syntynyt lasten Mini-tuoli, joka on pienoismalli perustuolista. Airisto-tuoleja saa tänä päivänä pinottavina, ripustettavina, käsinojilla, verhoiltuna ja petsattuna - monen värisinä, aikuisille ja lapsille. 10-tuolia voi kutsua lajinsa klassikoksi.

Alastekin tuotefilosofia oikeastaan muotoutui alkuasetelman mukaan: osaava tekijä Arto ja kaupallisen puolen taitaja Sampo muodostivat kokonaisuuden, joka toimii. Tarjoamme edelleen mutkattomia, aikaa ja käyttöä kestäviä huonekaluja järkihintaan.