Muistiystävälliset värilastut

Ikääntymisen myötä monilla näöntarkkuus huononee. Hämärässä näkeminen hankaloituu, värit haalenevat, näkökenttään voi tulla puutoksia. Kun ikääntymisen aiheuttamat muutokset yhdistyvät muistisairauden mukanaan tuomiin muutoksiin, kuten kognitiivisten taitojen heikkenemiseen, on ympäristöllä suuri merkitys henkilön itsenäiselle pärjäämiselle. Värit ja erityisesti tummuuskontrastit auttavat muistisairasta henkilöä hahmottamaan tilan ja siinä olevat kalusteet. Värien ja valon avulla luodaan tilaan lämpöä ja turvallisuutta synnyttävä tunnelma. Väri ja valo ovatkin erottamaton aisapari. Valon väri vaikuttaa minkälaisena värin näemme. Värin aistimiseen vaikuttaa aina myös minkä muun värin kanssa se esiintyy, eli ”väri on väri vasta toisen värin rinnalla”.

Muistisairas hahmottaa kalusteet paremmin, kun ne erottuvat tummuuskontrastina lattian ja seinien väreistä. Kalusteen hahmottamista helpottaa, kun sen eri osat ovat eri värisiä ja tummuusasteeltaan riittävän erilaisia. Esimerkiksi nojatuolin hahmotuksessa auttaa, kun istuintyynyyn valitaan erivärinen verhoilu kuin runkoon ja selkänojaan.

Tuntoaistilla on erityisen suuri merkitys henkilölle, jonka näköaisti on heikentynyt. Tuntoaisti säilyy aisteista parhaiten myös muistisairauden edetessä. Miellyttävän materiaalin kosketus rauhoittaa ja synnyttää mielihyvän tunteita.

Kaikki värilastuun valitut kankaat ovat paloturvallisia, vesipestäviä ja niiden hankauksen kestoarvot ovat korkeat. Lastuihin valituista kankaista löytyy rouheampia struktuuripintaisia kankaita, sileitä tiivispintaisia kankaita ja samettisen pehmeäpintaisia chenillekankaita.

Sisustussuunnittelija ja esteettömyyskartoittaja (ESKEH) Tuija Salmi on koonnut kolme Suomen luonnosta innoituksensa saanutta värilastua, jotka auttavat kalusteiden materiaalien ja värien valinnoissa.

Marjakori
Marjakori

Marjakorissa leikittelevät punaisen eri sävyt. Onpa koriin tipahtanut muutama vihreä varpukin.
Muistisairaalla henkilöllä punaisen sävyjen näkeminen säilyy pisimpään. Punainen värinä on toimintaan kannustava. Marjakorin punaiset ovat hieman taitettuja, jolloin punaiseen väriin saadaan hieman pehmeyttä ja herkkyyttä.

Verhoilukankaat
Incas 9404 punainen
Incas 9420 punainen/harmaa
Alba 4027 punainen
Alba 4007 viinipunainen
Alba 7029 vihreä

Kuosillinen verhoilukangas
Tulip 8 punainen

Metallivärit
RAL6013 ruo'onvihreä
RAL6019 versonvihreä
RAL9016 valkoinen
RAL9005 musta
RAL7042 harmaa

Puuosien ja pöytäpintojen värit
Koivu
Valkoinen

Lattia
Harmaa

Värilastu
Rantanuotio
Rantanuotio

Rantanuotio -värilastu on saanut innoituksensa nuotiopannukahvin tuoksuisesta rantamaisemasta.
Punaisen tavoin oranssin ja keltaisen sävyjen näkeminen säilyy pitkään henkilöllä, jolla hahmottamiskyky heikkenee muistisairauden edetessä. Tällaisella henkilöllä sinisen sävyt katoavat ensimmäisenä.  "Kadonneet värit" henkilö aistii harmaina. Siksi on tärkeää, että sininen kaluste erottuu tummuuskontrastin avulla lattian ja seinän väreistä.

Verhoilukankaat
Incas 9305 oranssi
Incas 9303 keltainen
One 6512 sininen
One 8504 harmaa
One 3007 keltainen
One 2007 ruskea
One 4079 punainen

Kuosillinen verhoilukangas
Tulip 9 oranssi

Metallivärit
RAL1028 meloninkeltainen
RAL3016 korallinpunainen
RAL9016 valkoinen
RAL9005 musta
RAL7042 harmaa

Puuosien ja pöytäpintojen värit
Koivu
Valkoinen

Lattia
Sinertävä

Värilastu
Metsämaa
Metsämaa

Metsämaa tuo turvallisen tunnelman metsän siimeksestä, jossa varjojen lomassa voi havaita pörröturkkisen karhun hiljalleen tallustelevan marjoja välillä suuhunsa napsien.
Vihreä on rauhoittava ja luokseen kutsuva väri. Yhdessä ruskean kanssa se synnyttää turvallisia mielikuvia suomalaisesta metsästä. Vihreän värin tummuuskontrastin pitää olla iso lattian ja seinän kanssa.

Verhoilukankaat
Fox 9703 vihreä
Fox 9302 ruskea
Fox 9114 vaaleanruskea
One 4566 terrakotta
One 6591 turkoosi
One 7022 vihreä
One 2007 ruskea

Kuosillinen verhoilukangas
Tulip 11 ruskea

Metallivärit
RAL6034 pastelliturkoosi
RAL1028 meloninkeltainen
RAL9016 valkoinen
RAL9005 musta
RAL7042 harmaa

Puuosien ja pöytäpintojen värit
Koivu
Valkoinen

Lattia
Vaalea puu

Värilastu
Värilastun tiedot
Värilastun tiedot

Värilastussa on taustalla seinien ja lattian sävy. Oikealla ylhäällä on inspiraatiokuva josta lastu on saanut innoituksensa. Lattiasävyn päällä on suositellut puusävyt sekä pitkinä poikkiraitoina metallivärit. Metallivärien alla on suositusvärit pienille verhoilupinnoille, kuten ruokapöydän tuolien verhoiluille.
Isoissa neliöissä on suositusvärit isoille verhoiluille pinnoille, kuten sohville ja nojatuoleille. Lisäksi inspiraatiokuvan alla on kuosikangas jota voidaan käyttää missä hyvänsä verhoillussa tuotteessa.
 

Värilastu
Kysy lisää

Kysy lisää

Riikka Raittila

Myyntipäällikkö

Riikka Raittila

Ota yhteyttä:
+358 50 475 2208
riikka.raittila@summanen.fi

Minna Salokannel

Tuote- ja muotoilupäällikkö

Minna Salokannel

Ota yhteyttä:
+358 50 433 6931
minna.salokannel@summanen.fi

Tuulia Erola

Markkinointi ja myynnin tuki

Tuulia Erola

Ota yhteyttä:
+358 50 400 1276
tuulia.erola@summanen.fi