91-vuotias muotoilijalegenda Yrjö Kukkapuro suunnitteli itselleen ”huonojalkaisten” seniorituolin, joka on nyt osa Alastekin funktionaalista hoivakalustemallistoa
Yrjö Kukkapuro on suomalaisen kalustemuotoilun suuri modernisti, jonka ergonomian ja kauneuden tajusta olemme saaneet nauttia jo vuosikymmeniä. Olemme istuneet Kukkapuron muotoilemilla tuoleilla ja istuimilla muun muassa terveyskeskuksen odotustiloissa, auditorioissa, työpaikoilla, teattereissa ja kirjastoissa.
Nyt arkielämän tärkeiden istumapaikkojen listaan saadaan lisätä myös hoivakodit, sillä olemme saaneet kunnian aloittaa YK91 Senior -tuolin tuotannon Lahden tehtaallamme.
Jokaisella Kukkapuron suunnittelemalla tuolilla on uniikki syntytarinansa, niin myös tällä uutuudella.
Tuoli on suunniteltu alun perin Kukkapurolle itselleen funktionaaliseksi yleistuoliksi. Ikä ja heikentynyt terveydentila ovat viime vuosina vieneet muotoilijan jalkavoimia, joten arkitoimet normaalikorkuisella tuolilla ovat tulleet koko ajan hankalammiksi. Kukkapuro istahtaa mielellään korkeaan tuoliinsa hedelmiä pilkkoessaan, leipiä voidellessaan tai lukiessaan päivän lehteä. Varsinaista työtuolia muotoilija ei ole käyttänyt moneen vuoteen; piirustuspöydän ääressäkin hän on työskennellyt enimmäkseen seisoen.
Yrjö Kukkapuron lapsuus sota-ajan vaatimattomissa kotioloissa kannusti omatoimisuuteen. Taulunkehykset, vaatteet, kasvimaa – jopa polkupyörä – valmistettiin lapsuudenkodissa itse. Omaan käyttöön suunnittelun voikin nähdä verenperintönä. Kun nuori Taideteollisen oppilaitoksen muotoilijaopiskelija 1950-luvulla muutti ensimmäiseen omaan kotiin tulevan elämänkumppaninsa Irmelin kanssa, ei köyhistä oloista ponnistaneella nuorella parilla ollut mitään.
Kahden nuoren aikuisen kotitalouteen luotiin omat säännöt sekä visuaalinen ympäristö. Yrjö teki tietenkin kalusteet itse. Tytär Isa Kukkapuro-Enbom muistelee isänsä elämäkertateoksessa Sininen ovi, että lapsuudenkoti näytti täysin toiselta kuin kavereilla. Eikä se ollut huono asia.
Yrjö Kukkapuron alun perin itselleen suunnittelema seniorituoli on juuri saanut mallistossamme nimen YK91 Senior. Nimeä ei tarvinne sen suuremmin selittää, kun kerromme, että muotoilijalegenda on syntynyt vuonna 1933 ja nyt eletään vuotta 2024.
Prototyyppi jo 1980-luvulla ruotsalaissairaalalle
YK91 Senior -tuolin syntyhistoriaa voi kuvailla poikkeuksellisen pitkäksi ja perusteelliseksi.
Hoivaympäristöön sopivia kalusteita Kukkapuro oli suunnitellut jo vuonna 1987 Tukholman lähellä sijaitsevaan Huddingen sairaalaan. Arkkitehti Walter Weiss oli Kukkapuron muotoilun suuri ihailija, joka toivoi sairaalan odotustilaan jotain mielenkiintoista katsottavaa tylsien pyökkituolien sijaan.
Ideana oli kehitellä kalustuksella värimaailmoja, joiden mukaan sairaalassa voisi suunnistaa. Suuri osa suunnitelmista menikin tuotantoon, mutta eräs kekseliäs prototyyppi jäi tuolloin toteuttamatta.
Tuossa lähes 40 vuotta vanhassa prototyypissä on paljon YK91 Senior -tuolin perusajatusta, ja Kukkapuro itse on istunut sen ”esiasteella” kotonaan jo vuosia. Vuosien 2023-2024 aikana on viimeinenkin oman terveydentilan inspiroima funktionaalinen kysymys saatu ratkottua.
Nyt tuoli on tuotannossa Summasen Lahden tehtaalla ja sitä kautta myös hoivakotien saatavilla.
Korotetusta metallirunkoisesta tuolista saa noustessa tukevan otteen. Nousutuki on seniorituolissa erityisen tärkeä. Metallinen maalattu runko on helppo pitää puhtaana. Selkänojan levy antaa selälle tukea, ja metallirunko mahdollistaa tuolin liikuttelun ilman ylimääräisiä työntökahvoja. Tämä kaikki on age-friendly designia parhaimmillaan.
(Lue lisää age-friendly designista aiemmasta blogikirjoituksestamme.)
Alastek luonteva valinta Kukkapuron designille
Studio Kukkapuro Oy ja Alastekin omistava Summanen Oy olivat löytäneet toisensa jo vuonna 2018, kun Yrjö Kukkapuron Triennale-, Ateljee- ja Remmi -klassikkotuoleille etsittiin luotettavaa ja asiantuntevaa sopimusvalmistajaa. Myös Monenan mallistosta löytyvä Kukkapuron suunnittelema Naulakko 80 syntyy Lahden tehtaalla.
Oli osin onnekasta sattumaa, että muiden yhteistöiden ohessa Isa Kukkapuro-Enbom tuli maininneeksi Summasen Tanja Lundénille Yrjön itselleen suunnittelemasta putkirunkoisesta seniorituolista. Perheyrityksen kolmannen polven toimitusjohtaja vaistosi heti, että nyt taidetaan puhua jostain, jota muutkin suomalaiset seniorit ansaitsisivat. Jos Yrjö Kukkapuro asuisi hoivakodissa, hän ei haluaisi istua neutraalissa kellertävässä pyökkituolissa.
Eikö Yrjö Kukkapuron tyylikästä ja värinkäytön mahdollistavaa designia voisi tuoda myös hoivakoteihin?
Yhteinen vastaus oli, että kyllä vain voisi.
Helsingin Sanomat kertoi vuonna 1962 ruotsalaisen taidehistorioitsija Ulf Hård af Segerstadin lausuneen kalustelumuotoilun eittämättömästä tulevaisuuden nimestä näin: Kukkapuro on spesialisti hennon eleganttien metallihuonekalujen alalla, hän edustaa yhtä hyvin suomalaisuutta kuin pölkkytuolihaihattelijat. (HS 20.4.1962)
Miten oikeaan taidehistorioitsijan tulkinta osuikaan yli 60 vuotta sitten. Pölkkytuolihaihattelijoiden rinnalle saamme nyt tarjota hoivakoteihin suomalaista metallikalusteosaamista, joka muuttaa käsityksen seniorituolista. Tuolin, joka kunnioittaa käyttäjäänsä.
Tutustu YK91 Senior-tuoliin.
Blogin lähteenä on käytetty Isa Kukkapuro-Enbomin kirjoittamaa Yrjö Kukkapuron elämäkertateosta Sininen ovi (Dodo+Books 2023)