Age-Friendly Design luo aidosti kodinomaisen miljöön hoivakotiin – Alastekin funktionaaliset hoivakalusteet uutta Suomessa
Mikä on muistoissasi lapsuudenkodin rakkain huonekalu? Ehkä muhkea, värikkäillä tyynyillä houkuttavaksi tehty sohva, jossa köllöttelit isosiskon kainalossa lastenohjelmia katsellen. Tai kenties mummon vanha keinutuoli, jossa sai ottaa kovat vauhdit vain silloin, kun aikuisten silmä vältti.
Kauniit ja yksilölliset kalusteet ovat tärkeä osa jokaista kotia ja sen tunnelmaa. Kun tarjoamme senioriväestölle kodinomaista palveluasumista, tuntuu tämä asia valitettavan usein loistavan poissaolollaan. Syyksi saatetaan tarjota hoivakalusteiden erityisvaatimuksia, joiden vuoksi huonekalu näyttää enemmän kömpelöltä sairaalan apuvälineeltä kuin kodikkaalta tuolilta, pöydältä tai sohvalta.
Näin ei tarvitse olla.
Lahtelainen Alastek suunnittelee hoivakodeille kalusteita ensimmäisenä Suomessa niin, että apuvälineominaisuudet on integroitu hienovaraisesti mukaan kalusteeseen. Tällöin puhutaan age-friendy designista.
Tuotantomme kunnioittaa kaikessa senioriväestön erikoistarpeita ja tekee sen modernisti muotoillen. Kiitos asiaan syvällisesti perehtyneiden suomalaisten huippumuotoilijoiden.
Alastekilla käyttäjälähtöinen suunnittelu huomioi palvelutalon asukkaiden lisäksi myös hoivahenkilökunnan, siistijät ja kalustehankintoja tekevät päättäjät. Heidän kaikkien tulee olla tyytyväisiä tehtyihin kalustevalintoihin. Ei aivan helppo tehtävä, mutta mahdollinen, kun keskitytään oikeisiin asioihin.
Koska age-friendly design on hoivakalusteissamme niin huomaamatonta, on ehkä tarpeen konkretisoida muotoilufilosofiaamme muutamalla esimerkillä.
1. Turvallisen ei tarvitse olla suuri ja kömpelö, se voi olla myös kaunis ja kekseliäs
Seniorikäyttöön suunniteltu kaluste voi näyttää kevyeltä ja sulavalinjaiselta, mutta se ei ole silti koskaan pois turvallisuudesta.
Kun tuolia siirretään avustetusti, ovat sen rungon liitokset väistämättä kovilla. Vaihtoehtona on tehdä puuhuonekalusta riittävän massiivinen tai valita puuta kestävämpi materiaali: metalli. Jos tuolin istuinosa on liian kalteva tai se on matalalla, on tuolista nouseminen ikäihmiselle usein hankalaa. Istuinosa ei myöskään saa olla liian pehmeä ja upottava, ja etureunan on hyvä olla pyöristetty, jotta se ei paina polvitaipeita. Kaikki tämä on huomioitu Mainio- ja Lempi-tuoleissamme.
Metallista on mahdollista valmistaa myös niin sanottu bariatrinen tuoli, joka on normaalituolia leveämpi vahvistetuilla rakenteilla. Näin tuoli on turvallinen ja mukava myös isompikokoiselle istujalle. Kalusteessa toteutuu siis myös design for all -ajattelu.
Tuolimme ovat niin kauniita ja mukavia, että myös yrityksemme neuvotteluhuoneessa istutaan niissä. Vieraamme ei yleensä tiedä istuvansa seniorituolissa ennen kuin sen kerromme. Tämä on meille palaute onnistumisesta.
Tutustu Mainio-tuoliin, sekä sen bariatriseen versioon. Lempi-tuolista lisätietoa täällä.
2. Kalusteen aputoimintoa voi luulla muotoilijan visuaaliseksi valinnaksi
Pöytämme ovat esteettömiä ja niiden ääreen pääsee helposti pyörätuolilla tai käsinojallisella tuolilla, jossa on korotettu istuinkorkeus.
Mainio-pöydän värikäs metallinen runkorakenne voisi olla ruokapöydässä pelkästään visuaalista mielenkiintoa tuovana elementtinä. Alastekin pöydässä sillä on muitakin tehtäviä:
Ikäihminen saa runkorakenteesta tarvitsemaansa tukea tuolista ylös ponnistaessaan. Samalla rakenne toimii lautasen stopparina. Lautanen ei pääse putoamaan vahingossa ruokailijan syliin, vaikka ote olisi jo heikko ja haparoiva.
Pöydän suurin innovaatio on muotoilijamme Minna Salokanteleen oivalluksessa: aputoiminto voi olla oleellinen osa runkorakennetta, jolloin kahvaa ei tarvitse lisätä pöydän kylkeen. Samalla ideologialla myös Mainio-tuoli sai toiminnallisen designin ilman erillistä työntökahvaa, joka helposti leimaa sekä tuotteen, tilan että käyttäjän.
Tuolin siirtäminen runko-otteella on myös ergonomisempaa kuin työntökahvaa käyttämällä. Tuolin siirtoa voidaan edelleen helpottaa joko kahdella etujalkojen liukupyörällä tai neljällä pyörällä.
Tutustu Mainio-pöytään.
3. Väri ei ainoastaan ilahduta ja piristä, vaan auttaa myös heikkenevää muistia
Kun hahmotuskyky ja näkö heikkenevät, on tärkeää, että kalusteet erottuvat selkeästi taustastaan. Mikäli lattia on vaalea, kannattaa tuolin olla selkeästi tummempi. Tummempi voi olla myös värikäs – keskeistä on värien keskenään muodostama tummuuskontrasti. Sama pätee muiden kalusteiden kanssa.
Ja mikä hienointa: Oikein valitulla värimaailmalla voidaan auttaa myös heikkenevää muistia.
Jos meidän olisi mahdollista katsoa maailmaa muistisairaan silmin, näkisimme ympäristön, jossa kontrastit hahmottuvat hieman samaan tapaan kuin mustavalkoisessa elokuvassa. Värimaailma on tällöin hyvin hillitty, sillä muistisairaalla värien näkeminen katoaa. Sininen katoaa ensimmäisenä, punainen yleensä viimeisenä. Joten ympäristössä pitää olla väriä!
Värien ja valon avulla luodaan tilaan lämpöä ja turvallisuutta synnyttävä tunnelma. Väri ja valo ovat erottamaton aisapari. Valon väri vaikuttaa siihen millaisena värin näemme. Värin aistimiseen vaikuttaa aina myös nähtävillä oleva kokonaisuus ja muut värit. Väri on väri vasta toisen värin rinnalla.
Mielenkiintoista, eikö totta?
Tervetuloa Hyvä ikä -messuille kuulemaan lisää
Lyhyesti kiteytettynä hoivakalustefilosofiamme yhdistää ainutlaatuisella tavalla insinööritaidon ja muotoilun. Tähän blogiin saatoimme nostaa vain muutaman havainnollistuksen aiheesta.
Mitä kaikkea muuta age-friendly design tarkoittaa, siitä kerromme Hyvä ikä -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 2.-3.10.2024 osastolla 5e48.
Muun muassa hoivapalveluiden, asumis- ja kotipalveluiden sekä julkishallinnon ammattilaiset ovat tervetulleita messuille veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi. Täytä lomake, niin saat pääsylipun sähköpostiisi.